Инициативи 2019

Дата на публикуване: 28.02.2019 01:06

31.05.2019 

ИНИЦИАТИВА ЗА „БЪДИ МОДЕРЕН, НЕ ПУШИ“


По традиция и тази година по инициатива на МКБППМН при община Белослав и със съдействието на училищните ръководствa се отбеляза 31 май Световния ден без тютюн. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление. През 2019 година този ден се отбеляза под мотото „БЪДИ МОДЕРЕН, НЕ ПУШИ“.

На учениците бе разяснено под формата на беседа, че една от малкото известни и предотвратими причини, имащи отношение към заболеваемостта е тютюнопушенето, с достатъчно доказателства за канцерогенността му при хора.

Още през 50-те години на миналия век е установена връзката между тютюнопушенето и белодробен карцином. От тогава тютюнопушенето, като причина за развитие на рак е обект на изследване от IARC (Международната агенция за изследване на рака).

Тютюнопушенето уврежда белодробните клетки и предизвиква дефект в растежа на клетката. Рискът за развитие на карцином е по-голям при хората, които пушат много цигари на ден и/или които пушат от дълго време. “Пасивните” пушачи също са застрашени от тази болест, тъй като те се излагат редовно на въздействието  на  тютюневия дим от околните пушачи, които употребяват цигари, пури или лули.

Ако нашите органи можеха да говорят, сигурно биха викнали с пълен глас и призовали за помощ!


В най-пряка връзка с цигарения дим са дихателните пътища и белият дроб.

В тютюневия дим се съдържа въглероден монооксид, който е безцветен газ, без миризма. Неговата способност да се свързва с хемоглобина е 200 пъти по-голяма, отколкото кислорода, поради което доставянето на кислород до белия дроб, сърце, мускули, мозък е намалено.

Тъй като пушачите, които пушат по 1 кутия дневно, правят по 70 000 всмуквания в година, лигавицата на носната кухина, хранопровода и трахеобронхиалното дърво е подложена на постоянното въздействие на цигарения дим. Някои от съставките действат директно, други се абсорбират в кръвта или се разтварят в слюнката и се поглъщат.

Няма безопасно ниво на излагане, а тютюнът за пушене е много вреден под всякаква форма, включително пури, лули или шиша през наргиле.

Описвайки вредата на тютюнопушенето върху белия дроб, изключително важно е да отбележим и вредата на пасивното пушене. Редица проучвания доказват по-високия риск при пасивните пушачи да заболеят от всички болести на белия дроб, причинени от тютюнопушенето. При пребиваване в помещение с пушачи в продължение на 8 часа пасивните пушачи поемат чрез дима токсични вещества, които са равни на повече от 5 условно изпушени цигари. В днешно време е доказано, че и пасивното пушене се явява риск за развитие на рак на белия дроб.

Брошурата е с цел децата да бъдат информирани! Местната комисия за борба с противообществените прояви съветва под мотото,, Бъди модерен, не пуши’’.Изтегли брошура 1 на тема „БЪДИ МОДЕРЕН, НЕ ПУШИ“  от ТУК

Изтегли брошура 2 тема „БЪДИ МОДЕРЕН, НЕ ПУШИ“  от ТУК
Изтегли целия албум със снимки от проведена инициатива на МКБППМН - Община Белослав на тема „БЪДИ МОДЕРЕН, НЕ ПУШИ“ от ТУК

07.04.2019 

ИНИЦИАТИВА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Във връзка с Световният ден на здравето, който се отбелязва на 7 април, МКБППМН , разясни с дискусионен  диалог, Презентация и Брошура ,,ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ’’ на деца и младежи ефекта да се хранят здравословно, за да са здрави и активни! Деня на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г.
Всяка година мотото е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Белослав и училищните ръководства.Мотото тази година е „Здравословно хранене: Да се храним здравословно".

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Правилното хранене е основна предпоставка за растежа и развитието на децата и юношите, а в една по-зряла възраст допринася за превенцията на заболявания, свързани с хранителния режим.
Детството се оказва ключов момент за придобиване на правилни хранителни навици. По време на юношеските години тези навици се затвърждават и при много хора остават непроменени през целия им живот.

Хранителните навици при децата се формират в семейството, но и множество други фактори оказват решаващо влияние. На първо място се подреждат националната кухня и традицията в консумирането, които всяко общество е придобило по време на своето историческо развитие.     Индивидът е склонен да консумира това, което е достъпно на дадения пазар и неволно се съобразява с наложени традиции и навици, валидни и за останалите членове на обществото. Тук отново много важно място заемат предпочитанията в семейството и ястията, които се приготвят там. На второ място се подреждат възможностите на пазара и способността му да предоставя богат избор на своите потребители. Веднага след това следват и покупателните възможности на населението, като трябва да се направи уговорката, че от увеличаване покупателната способност на хората не следва автоматично и подобрение на хранителните им навици или по-правилен избор на храни. Технологичният напредък в производството, съхраняването, транспорта и доставката на храни също имат влияние при формирането на хранителните навици.
Много интересен феномен при изработването на хранителните навици се оказват и рекламите, които се разпространяват ежедневно посредством телевизия, радио, преса и интернет. В съвременното общество тяхното влияние все повече расте, тъй като много често предоставят нова за пазара информация, но същевременно формират и погрешна представа за това как трябва да изглежда нашето тяло и какво трябва да се комсумира. Неволно възрастните попадат под това влияние и много често купуват даден продукт, без да осъзнават, че го правят повляни от неговата реклама. Децата и младежите са още по-податливи на подобно поведение.
Какво трябва да съдържа ежедневното меню на нашето дете, за да расте здраво и същевременно да изготвя полезни хранителни навици? Кои вещества и елементи са жизнено необходими за доброто здраве и израстването на децата и тийнейджърите? Как да им предоставим една пълноценна и хранителна диета, без да се страхуваме от затлъстяване и проблеми в теглото?

Карбохидрати
Карбохидратите са основен източник на енергия. Карбохидратите, които се съдържат в ориз, хляб, мюсли, картофи, нахут, леща и други зърнени храни, трябва да доставят от 50% до 60% от калориите, които децата и юношите консумират. Те трябва винаги да присъстват в хранителния режим, защото са също така и източник на витамини и фибри. Захарта в пълнозърнестите продукти се усвоява по-бавно от организма, осигурявайки продължително освобождаване на енергия.
Фибрите са вещества с растителен произход, които се характеризират с по-висока резистентност при храносмилане. Съществуват неразтворими и разтворими фибри.
Неразтворимите фибри усвояват малко вода, превръщайки се в смес с нисък вискозитет, която помага срещу запек и стомашни разстройства. Те се набавят най-често от зърнени храни.
Разтворимите фибри абсорбират вода и образуват субстанция, подобна на гел, която намалява абсорбирането на мазнини и глюкоза от организма. Намират се в плодовете и зеленчуците, както и в изсушения грах, боба и лещата.

Плодове и заленчуци
Те са източник на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. За да се набавят достатъчно количество фибри в организма на детето, плодовете се препоръчва да се консумират цели вместо под формата на сокове. Докато в обелките на плодовете има повече фибри, минералите и витамините се съдържат в плодовия сок. По-добре е консумацията на пресни сокове да става, веднага след като са изцедени.
Препоръчва се да се консумират ежедневно от деца и юноши, тъй като витамините и минералите са неизменими съставки при растежа. Друго предимство на плодовете и зеленчуците е, че те помагат за регулиране на телесното тегло и предотвратяват развитието на болести.
Може да се консумират под формата на прясно изцедени сокове, салати от плодове или зеленчуци и зеленчукови бульони. Препоръчително е да се включват в храната поне пет порции плодове или зелeнчуци дневно, разпределени под формата на салати, за десерт след ядене или като предястие между храненията.

Месо, млечни продукти, яйца и риба
Тези продукти са източник на протеини и трябва да заемат от 12% до 15% от дневните калории, които поемат децата и юношите. Протеините са основен елемент от структурата на клетките и тъканите в организма. Те спомагат за израстването на човешкото тяло и са основата, на която се развиват мускулите, костите, ноктите и косата. Участват в състава на хормоните и антителата в организма, като допринасят благоприятно за работата на имунната система.
Протеините са съставени от аминокиселини, съдържащи се в продуктите от животински произход. Протеини има и в някои зърнени, житни култури и сухи плодове, но те са с по-малка биологична стойност от животинските.

Мазнини... Умерено!
Мазнините или липидите са основен елемент за човешкото здраве, защото участват в изграждането на клетъчните мембрани. Те са основен източник на енергия и са незаменими за доброто функциониране на човешкото тяло. Децата и юношите обаче трябва да ги консумират умерено поради високото им калорийно съдържание.
Мазнините биват наситени и ненаситени. Наситените мазнини, съдържащи се в маслото, сметаната, сиренето, кашкавала, яйчния жълтък, повишават нивото на холестерол в организма. Ненаситените мазнини се откриват в зехтина, ядките и повечето видове риба и имат противоположен ефект: намаляват холестерола в организма.
За да се балансира приемът на мазнини при децата, се препоръчва следното:
■        Да се използва зехтин и/или лимон за овкусяване на салати вместо сосове, особено ако са на майонезена основа;
■        Продуктите не трябва да се пържат, препоръчват се други термични обработки като варене, задушаване и печене;
■        Въпреки че мазнините овкусяват много добре храната, по-добре е към нея да се добавят подправки, за да се постигне същият ефект.

Вода
Водата е основен елемент на живота и във водна среда се провеждат всички химични реакции в организма. Тялото е съставено от 50% вода и за да го поддържаме хидратирано, консумацията й на ден не трябва да спада под шест чаши. Ако децата практикуват някакъв спорт, консумацията на вода трябва да се увеличи. Хубаво е водата да се пие на малки количества, но през целия ден. Водата винаги е за предпочитане пред безалкохолните напитки, които, освен че не утоляват жаждата, товарят организма с още захари.

Да се ограничи консумацията на лакомства, сладки десерти, безалкохолни напитки и на така наречените бързи храни като хамбургери, пици и пържени картофи.
Тяхната консумация не доставя полезна хранителна стойност на организма, а може и да доведе до увреждане на детските зъби. Ако децата ги консумират прекалено през деня, губят апетит, когато дойде време за основните хранения.
Тези храни могат да се заместят с един плод, ядки като бадеми, лешници, орехи или фъстъци, чаша кисело мляко, малък сандвич с риба тон, със сирене или с пуешко месо с маруля и домат.
В пиците, хамбургерите и пържените картофи се съдържат прекалено количество мазнини, в по-голямата си част наситени, и не могат да доставят необходимата за здравето на детето хранителна стойност.
 
Какво още трябва да се знае…………
  1. Закуската
Закуската предоставя на децата необходимата енергия и им позволява да се концентрират по-добре в клас.
Примери за една здравословна закуска:
  • Сок от прясно изцедени плодове, препечена филийка със сирене и чаша прясно мляко;
  • Чаша кисело мляко, мюсли и плод;
  • Хляб, сирене и плод;
  • Могат да се включват и яйца и шунка.
  1. Спортът
Физическата активност при децата и юношите спомага за растежа и развитието на костите и мускулите, допринася за физическия тонус, умствената концентрация и е източник на самочувствие и увереност. Изразходването на физическа енергия помага за контрола на телесното тегло и като цяло допринася децата да се чувстват добре.
Децата е най-добре да практикуват някакъв спорт. Ако това не може да стане, нека да прекарват повече време на открито, като играят с връстниците си. Също така могат да бъдат записани в групи по танци.
 
Полезни съвети за деца и родители!
 
  • Храната на децата и юношите трябва да бъде разнообразна, за да им се осигури нужният прием на витамини, минерали, въглехидрати, протеини и мазнини.
  • Децата трябва да изпитват удоволствие от храненето, затова не бива да бъдат оставяни да се хранят сами, хубаво е да имат компания от членове на семейството или приятели.
  • Трябва да имат режим на хранене и да сядат на масата горе-долу по едно и също време на ден.
  • Няма лоши или добри храни, а умерена консумация на разнообразна храна, която ще им осигури здравословен начин на живот.

 

Изтегли презентация на тема "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ"  от ТУК

Изтегли брошура на тема "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ"  от ТУК

Изтегли целия албум със снимки от проведена инициатива на МКБППМН - Община Белослав на тема "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ" от ТУК


27.02.2019 

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ТОРМОЗА)


Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден ученици и деца носят розово, за да символизират своята            позиция.

            Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище.    Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.
Ученици и деца на територията на община Белослав за втора поредна година се включват в инициативата на МКБППМН . И докато през изминалите годините подкрепата бе символична, сега всички ученици, учители и деца от детските градини казаха , закичвайки розови сърца на входовете на учебните заведения и Брошури ,,Какво е тормоз?’’.  В беседи и разговори се обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. Отбелязването на Деня ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

Кампанията е инициирана от МКБППМН, относно Деня на розовата фланелка под мотото “Не ме тормози, а ме прегърни”, съвместно с УКППУ /училищна комисия за превенция на противообществените прояви на учениците/, детски градини и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви при община Белослав.Изтегли брошура с допълнителна информация за Световния ден срещу тормоза ТУК 
И
зтегли снимки от събитието от ТУК 


Времето в гр.Белослав

Предстоящи събития

Търсене в сайта