Информация за околната среда

Дата на публикуване: 07.03.2018 07:24

15.08.2022

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ,

 

Уведомяваме ви, че считано от 05.08.2022г. е подновен  договорът за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци. В тази връзка информираме всички, че на територията на общината отново ще бъдат разположени, поетаапно, контейнери с вместимост 6 куб. м. предназначени САМО ЗА СЪБИРАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ /ТУХЛИ, БЕТОН, КЕРЕМИДИ, ФАЯНС, КАМЪНИ, ГИПС/.

С  цел използването по предназначение на съдовете, спазване клаузите на договорите с изпълнителя и община Аксаково за ползване на депо, отправяме апел, към всички да използват по предназначение контейнерите, да бъдат съвестни ползватели и граждани, за да не бъдем отново свидетели на замърсявания, около съдовете.

            С оглед целево разходване на бюджета за транспортиране на строителните отпадъци  общинска администрация представя следния подход:

 • За живущите в северната част на гр. Белослав - кв. „Акации“, контейнери за строителни отпадъци ще се предоставят СЛЕД НАПРАВЕНА ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА на тел. 05112/35-54; +359 (0) 896/820-137 лице за контакти: Йоанна Йовева – гл. Експерт еколог. В случай, че живущите в кв. „Акации“, имат малко количество строителни отпадъци, които са недостатъчни за напълването на един контейнер, следва да съберат отпадъците в чували и да ги поставят пред имотите си, след което да информират на горе посочените телефони, отпадъците ще се вземат отново безвъзмездно !
 • За южната част на гр. Белослав ще бъдат поставени 2 бр. контейнера непосредствено до кръстовището на улици „Средна гора“ и „Панайот Волов“ / до стар гробищен парк/, същите ще се извозват по график ежеседмично! Насочваме вниманието на всички, че площадката за контейнерите за строителни отпадъци е под постоянно видеонаблюдение и ВСЕКИ, КОЙТО ИЗХВЪРЛЯ ОТПАДЪЦИ РАЗЛИЧНИ ОТ /БЕТОН, ТУХЛИ, КЕРЕМИДИ, КАМЪНИ, ТЕРАКОТ, ФАЯНС И ГИПС/ ЩЕ БЪДЕ САНКЦИОНИРАН!
 • За живущите в селата Езерово, Страшимирово и Разделна, контейнери ще се предоставят след заявяване нуждата им от живущите, в кметствата по населените места.

 

 • Припомняме, че от 2017 година е в ход, без прекъсване, кампания за събиране на едрогабаритни отпадъци /мебели, ел. уреди и др. предмети от бита, които НЕ СЕ ПОБИРАТ В ИНДИВИДУАЛНИТЕ СЪДОВЕ ИЛИ КОНТЕЙНЕРИТЕ/ след предварителна заявка, същите се извозват от домакинствата!

 

Общинска администрация – Белослав, призовава всички, да бъдат отговорни и съвестни, както и да не остават безучастни, в случай, че са свидетели на нарушения!

 

Всички ние се стремим, да живеем в по – чиста община, за целта всеки един от нас е необходимо да положи услия!🔹
С Ъ О Б Щ Е Н И Е 🔹
Уважаеми жители на община Белослав,
припомняме, че на територията на общината тече непрекъсната (целогодишна) кампания за събиране на едрогабаритни отпадъци (секции, шкафове, дивани, легла, матраци, столове и др.)
Услугата се извършва безплатно, от общинска администрация, след предварително подадена заявка от Ваша страна, в деловодството на Общината и кметствата по населени места, както и на телефон ☎️+359 (0) 5112 35-54
Вие премахвате стари и ненужни мебели, уреди и други едрогабаритни отпадъци, а ние ви освобождаваме от грижите Ви по тяхното изхвърляне до регламентирани за това места!
Апелираме да се възползвате от услугата, а не да изхвърлят отпадъците на прозиволни места! ♻️
Общинска администрация - Белослав

12.05.2022
МЕСТА НА СЪДОВЕ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ПОРТАТИВНИ БАТЕРИИ И АКУМУЛАТОРИ /НУБА
ГРАФИК СЪБИРАНЕ НА ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ 2022 г.

КОНТЕЙНЕРИ ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА ОТПАДЪЦИ ОТ ОПАКОВКИ
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЙНЕРИ

02.05.2022

Уважаеми жители и гости на община Белослав,
Скъпи съмишленици,
НАПОМНЯМЕ, ЧЕ КАМПАНИЯТА НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ ЗА СЪБИРАНЕ НА ПЛАСТМАСОВ ОТПАДЪК ОТ БИТА, ТЕЧЕ С ПЪЛНА СИЛА!!! 🙂
♻️🚮 Жителите от община Белослав продължават активно да се включват в кампанията за събиране на пластмасови отпадъци от бита и предаването им на служители от Общинска администрация, с цел предването на отпадъците в завод за рециклиране на пластмаса.
❗️Припомняме, че продължава раздаването на специализирани съдове за събиране на пластмасови бутилки от домакинствата!❗️
В тази връзка всеки желаещ да получи индивидуален специализиран съд /тип касетка/ за събиране на пластмасови опаковки или при наличие на вече събрани такива може да заяви своето желание, като се свърже с общинска админстрация – Белослав по един от следните начини:
☎️ тел. +359 (0) 5112/35-54 – Дирекция „Общинска собствено и ТСУ“
📲 моб. +359 (0) 896/820-137 - гл. експерт Еколог
☎️ тел. +359 (0) 5112/24-45 – Зелен телефон
📍 Всеки работен ден в сградите на Общинска администрация – Белослав и кметствата в населените места.
ℹ️ Обръщаме внимание, че услугите за предоставяне на съдове, както и извозването на вече събраните отпадъци от домакинствата са напълно безплатни и се извършват в рамките на работния ден!
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС И НИЕ ЩЕ СЪБЕРЕМ ПЛАСТМАСОВИЯ ОТПАДЪК ОТ ДОМА ВИ, С ТРИКОЛКА /специално доставена за тази дейност/ ИЛИ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ НИ КАМИОН, популярен сред всички ви! 🛻♻️🔰
Нека бъдем активни в тази кауза за опазване на околната среда!16.03.2022

Уважаеми жители на община Белослав,
По повод излъчен репортаж в предаването🎥 „България в 60 минути“, излъчен на 15.03.2022 по ТВ Българска национална телевизия. БНТ БНТ 1 за установено нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в земеделска площ в землището на с. Страшимирово, в резултат от подаден, от съвестен гражданин, сигнал, за пореден път ставаме свидетели на безотговорното ни отношение към опазване на околната среда.
Уважаеми жители,
тези нерегламентирани замърсявания се случват непрекъснато и след всяко почистване от наша страна, се създават нови и нови нерегламентирани сметища. Въпреки това общинска администрация Белослав ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ще предприеме необхдоимите мерки по почистване и възстановяване качеството на околната среда.
♻️Отпадъците ще бъдат почистени и транспортирани до съотвените регламентирани депа, а разходите в размер на около = 5000.00 лв./пет хиляди/ ще бъдат покрити от общинския бюджет за 2022г./ от данъците на всички нас/. ❗️Обръщаме внимание, че таксата за депониране на смесени битови отпадъци вкл. от почистване на нерегламентирани замърсявания е в размер на 140.00 лв./т.
Средствата, които ще бъдат похарчени за почистване и транспортиране на тези отпадъци, налагат извършване на промени по предвидения бюджет за закупуване на нови съдове за съхранение на отпадъци.
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ,
♻️🔉Отправяме за пореден път апел към всички, нека подхождаме отговорно към опазване на околната среда. Нека спрем безотговорното изхвърляне на отпадъци – в името на хората и околната среда! Трябва да се осланяме на разума и съвестта си и да внимаваме с изхвърлянето на отпадъците. Най-елементарното действие е да изхвърляме боклука разделно и в правилните видове контейнери!
Обшинска администрация – Белослав21.09.2021

https://www.facebook.com/PreciousPlasticsBeloslav/videos/878329296138063

Репортаж, излъчен по телевизия Bulgaria ON AIR

Репортаж, излъчен по телевизия Bulgaria ON AIR, за Кампания за почистване на Варненско-Белославското езеро като част от световния ден на почистването „World cleanup day" се проведе на 16 септември 2021 г.

Над 100 граждани на община Белослав, включително любознателните ученици от НУ „Отец Паисий “, гр. Белослав, се събраха в различни точки по крайбрежието на езерото, за да се включат в каузата. По време на кампанията бяха събрани голям брой биоразградими чували с отпадъци, като преобладаваше пластмасата.

Традиционно кампанията за почистване се проведе едновременно във всички населени места на територията на общината:

 • Крайбрежието на с. Езерово непосредствено до рибарско селище
 • С. Разделна, до моста
 • Крайбрежието на Варненско – Белославското езеро в с. Страшимирово
 • ЗЗ „Ятата“в южната част на гр. Белослав
 • Северен пристан на МК „Белла“

Това е второто събитие по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.

Организатори на събитието са Община Белослав, които изпълняват проекта в партньорство с Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер”, “Екоинвест Асетст” АД, и норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия).

Кампанията протече под надслов „С общи усилия да подобрим заобикалящата ни среда и възпитаме децата в грижа за природата“. Участниците обединиха своите усилия за постигане на следните цели:

 • Намаляване броя на пострадалите морски обитатели в следствие от заплитане в рибарските корди или от поглъщане на пластмасови отпадъци;
 • Почистване на крайбрежието от пластмасови отпадъци за да се ограничи попадането им в морските води;
 • Подобряване качеството на водата и намаляване антропогенните фактори за замърсяване на флората и фауната в езерото.

След приключване на почистването, на територията на крайбрежието на ЗЗ „Ятата“, за най – малките доброволци се проведе олимпиада, а за по-големите -викторина.

Победителите получиха грамоти и награди, изработени от рециклирани отпадъци и екологични материали, алтернатива на пластмасата.

Участие в кампанията взеха и представители от Басейнова дирекция „Черноморски район“, СНЦ „Българско екологично дружество“ и служители от общинска администрация – Белослав.

Кампанията беше подкрепена и от RESUME - we care.

Екипът на община Белослав изразява благодарност към всички, допринесли за днешната кауза и най-вече на възпитаниците на НУ „Отец Паисий“ – гр. Белослав.

Репортажът е създаден във връзка с изпълнението на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

Проектът се изпълнява от Община Белослав в партньорство с “Екоинвест Асетст” АД, Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер” и норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия).

 

 

 


 

17.09.2021

АРТ ИНСТАЛАЦИИ ЩЕ ПРИКАНВАТ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ ДА СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ПЛАСТМАСА

Атрактивните контейнери са част от зелените кампании, организирани от Общинска администрация.

Πeт apт инcтaлaции зa cъбиpaнe нa плacтмacoви бутилки щe бъдaт пocтaвeни през следващите няколко дни във всички населени места на територията на Община Белослав. Πo тoзи нecтaндapтeн нaчин една от зелените кампании на Община Белослав щe пpизoвe житeлитe и гocтитe нa общината дa бъдaт пo-oтгoвopни ĸъм paздeлнoтo изxвъpлянe нa cвoитe oтпaдъци oт плacтмacoви oпaĸoвĸи и тaĸa дa ce пoгpижaт зa пo-чиcтaтa oĸoлнa cpeдa.

Дизaйнът нa нecтaндapтнитe арт – ĸoнтeйнepи за пластмасови отпадъци е на екипа на администрацията, opгaнизиpaн cъвмecтнo c местна фирма от с. Езерово. Πocтaвянeтo нa aтpaĸтивнитe cъopъжeния щe бъдe пpeз следващите няколко дни, ĸaтo тe щe ocтaнaт зa пocтoяннo пoлзвaнe oт жителите и гостите на общината.

Две арт инсталации са вече поставени на крайезерната алея в гр. Белослав и до Магазин „Примера“ – кв. Акакации - гр. Белослав.

Предстои да бъдат допълнително поставени инсталации в населените места – с. Езерово, с. Страшимирово и с. Разделна.

#зеленбелослав #обичамприродата #пазябелославчист

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ

 

 

 

 


 

16.09.2021

Кампания за почистване на Варненско-Белославското езеро като част от световния ден на почистването „World cleanup day" се проведе на 16 септември 2021 г.

Над 100 граждани на община Белослав, включително любознателните ученици от НУ „Отец Паисий “, гр. Белослав, се събраха в различни точки по крайбрежието на езерото, за да се включат в каузата. По време на кампанията бяха събрани голям брой биоразградими чували с отпадъци, като преобладаваше пластмасата.

Традиционно кампанията за почистване се проведе едновременно във всички населени места на територията на общината:

 • Крайбрежието на с. Езерово непосредствено до рибарско селище
 • С. Разделна, до моста
 • Крайбрежието на Варненско – Белославското езеро в с. Страшимирово
 • ЗЗ „Ятата“в южната част на гр. Белослав
 • Северен пристан на МК „Белла“

Това е второто събитие по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.

Организатори на събитието са Община Белослав, които изпълняват проекта в партньорство с Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер”, “Екоинвест Асетст” АД, и норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия).

Кампанията протече под надслов „С общи усилия да подобрим заобикалящата ни среда и възпитаме децата в грижа за природата“. Участниците обединиха своите усилия за постигане на следните цели:

 • Намаляване броя на пострадалите морски обитатели в следствие от заплитане в рибарските корди или от поглъщане на пластмасови отпадъци;
 • Почистване на крайбрежието от пластмасови отпадъци за да се ограничи попадането им в морските води;
 • Подобряване качеството на водата и намаляване антропогенните фактори за замърсяване на флората и фауната в езерото.

След приключване на почистването, на територията на крайбрежието на ЗЗ „Ятата“, за най – малките доброволци се проведе олимпиада, а за по-големите -викторина.

Победителите получиха грамоти и награди, изработени от рециклирани отпадъци и екологични материали, алтернатива на пластмасата.

Участие в кампанията взеха и представители от Басейнова дирекция „Черноморски район“, СНЦ „Българско екологично дружество“ , "Белфери" ЕООД, общински съветници кметове от населените места на територията на община Белослав и служители от общинска администрация.

Кампанията беше подкрепена и от RESUME - we care.

Екипът на организаторите изразява благодарност към всички, допринесли за днешната кауза и най-вече на възпитаниците на НУ „Отец Паисий“ – гр. Белослав.

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

www.eeagrants.bg

Тази публикация е създадена в рамките на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програмният оператор на Програма ООСКП.

 


 

30.08.2021

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ,

В изпълнение на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по силата на АДБФП №BGENVIRONMENT-2.003-0001-C01 (Д-33-12/10.03.2021г.) по процедура BGENVIRONMENT-2.003 „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“ по Резултат 2: „Система за оценка, мониторинг и управление на морските води на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени 2014-2021г.”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г., и предвид предстоящата Национална кампания „Да изчистим България заедно“ , част от най-мащабната доброволческа акция по почистване „World cleanup day" каним всички съмишленици да се присъединят към отбора на Белослав в деня на почистването - 16.09.2021 г. /четвъртък/, от 11:00ч. мястото на сборният пункт е в началото на ЗЗ „Ятата“ в гр. Белослав, за да почистим брега на езерото, тъй като тази година акцентът в почистването е именно Варненско – Белославския езерен комплекс!

Нека с общи усилия подобрим вида на заобикалящата ни среда и възпитаме децата в грижа за природата, както и да

Намалим броя на умрели птици в следствие от заплитане в рибарските корди или от поглъщане на пластмасови отпадъци;

Почистим крайбрежието от пластмасови отпадъци и предотвратяване замърсяването на морските води с пластмасови отпадъци от наземни източници;

Подобрим качеството на водата и намаляване на антропогенните фактори за замърсяване на флората и фауната в езерото:

Сборните пунктове в различните населени места на територията на общината са следните:

Крайбрежието на с. Езерово непосредствено до рибарско селище

https://gps-coordinates.org/mylocation.php…

С. Разделна, сборен пункт ул. „Христо Ботев“ до моста

https://gps-coordinates.org/my-location.php…

Крайбрежието на Варненско – Белославското езеро в с. Страшимирово, сборен пункт чешмата на ул. „Крайбрежна“

https://gps-coordinates.org/my-location.php…

Начало на ЗЗ „Ятата“ в южната част на гр. Белослав

https://gps-coordinates.org/my-location.php…

Северен пристан на МК „Белла“

https://gps-coordinates.org/my-location.php…

В програмата за 16.09.2021г. след приключване на почистването, на територията на крайбрежието на ЗЗ „Ятата“ за най – малките доброволци са организирани Викторина с начален час 14:00ч. и Олимпиада от 14:30ч!

Напомняме на всички, че и тази година желаещите да почистят междублокови пространства, паркове или други места по – тяхна преценка, ще получат безвъзмездно чували, ръкавици и извозване на отпадъците от посочено от тях място до регламентирано депо, за целта е необходимо да информират предварително общинска администрация - Белослав на следния телефон +359 (0) 5112/35-54;

Всички, които желаят да се включат в кампанията, имат нужда от информация и съдействие или имат предложения, да се свържат с нас по един от следните начини:

Телефон: 05112/ 35-54, и на страницата на Община Белослав във Фейсбук:

- www.facebook.com/Община-Белослав-Beloslav-Municipality

Или страницата на проекта във Фейсбук

- https://www.facebook.com/PreciousPlasticsBeloslav

Целта ни е една и тя е „Да покажем на подрастващите, че вървим в правилната посока а тя е чиста България!

ОЧАКВАМЕ ВИ, ОТ НАС ЗАВИСИ !

 

 


 

26.08.2021

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми жители на община Белосалв,

поради възникнала авария на превозните средства, обслужващи контейнерите за строителни отпадъци и невъзможността същите да се подменят с празни, отправяме апел към всички Вас, с цел запазване на добрия естетически вид в населените места, в следващите няколко дни да НЕ изхвърляте отпадъци в контейнерите за строителни отпадъци, както и около тях!

От фирмата изпълнител се извиняват за причиненото неудобство, като ни уверяват, че след отстраняване на повредата, ще се предприемат спешни мерки за почистване на съдовете ситуирани на следните места:

Кръстовището на ул. „П. Хитов“ и ул. „Средна гора“

ул. „Стадиона“

кръстовището на ул. „Пещерата“ и ул. „Дунав“ в кв. „Акации“

ул. „Ваил Левски“ /до моста/ с. Страшимирово

ул. „Енергетик“ в с. Езерово

ул. „Централна“ в с. Разделна

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - БЕЛОСЛАВ

 

 


 

25.08.2021

Програмата за събитето, което ще се проведе на 16.09.2021 е вече тук. Като част от Световния Ден на Почистването призоваваме всички граждани на община Белослав да се включат в почистването на Варненско-Белославското езеро.

Не забравяйте да доведете и най-малките членове на семейството си, тъй като сме измислили интересни и образователни игри, в които и те могат да се включат.

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

www.eeagrants.bg

Тази публикация е създадена в рамките на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програмният оператор на Програма ООСКП.

 


 

25.08.2021

https://www.facebook.com/watch/?v=165244785634287&extid=NS-UNK-UNK-UNK-UNK_GK0T-GK1C&ref=sharing

Участие на инж. Деян Иванов - Кмет на Община Белослав в предаването "БЪЛГАРИЯ СУТРИН", излъчено по телевизия Bulgaria ON AIR, с водещи Мария Костадинова и Мирослав Димитров, на тема, свързана с основните цели по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Репортажът е създаден във връзка с изпълнението на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

Проектът се изпълнява от Община Белослав в партньорство с “Екоинвест Асетст” АД, Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер” и норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия).

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

——————————————

www.eeagrants.bg

https://youtu.be/CTJRX_EBoh0

 


 

24.08.2021

Уважаеми жители на община Белослав,

Призоваваме в инициативата да се включат всички жители на населените места както с личен труд и да участват в почистването на Варненско - Белославското езеро!

Нека с общи усилия подобрим вида на заобикалящата ни среда и възпитаме децата в грижа за природата. Нека заедно „Да изчистим Община Белослав” .

Датата е 16.09.2021г. денят е четвъртък, часът е 11:00, сборните пунктове са следните:

крайбрежието на Варненско - белославско езеро в с. Страшимирово ;

крайбрежието на Варненско - белославско езеро в с. Езерово;

крайбрежието на Варненско - белославско езеро в гр. Белослав - СЕВЕР;

крайбрежието на Варненско - белославско езеро в гр. Белослав - ЮГ;

ЦЕЛТА ни е ЕДНА и тя е „Да покажем на подрастващите, че вървим в правилната посока и тя е чиста България!

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

www.eeagrants.bg

Тази публикация е създадена в рамките на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програмният оператор на Програма ООСКП.

 


 

09.08.2021

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Уведомяваме Ви, че от днес 09.08.2021 г. поетапно започва изпълнението на строително-монтажните дейности, заложени по Договор за изпълнение на обществена поръчка с предмет: „Строително – монтажни работи, доставка и монтаж на подземни контейнери за «Изграждане на подземна система за разделно събиране на битови отпадъчни материали в гр. Белослав, община Белослав», в изпълнение на проект: BG16M1OP002-2.009-0072 „Демонстрационен модел за предотвратяване и рециклиране на битови отпадъци в община Белослав“, финансиран по АДБФП № BG16M1OP002-2.009-0072-C01/05.08.2020г., по процедура № BG16M1OP002-2.009 «Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците», по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014 – 2020 г., съфинансирана от ЕФРР на ЕС.

Предвижда се да бъдат обособени 11 броя площадки на терени, общинска собственост, като на всяка от тези площадки ще бъде разположен комплект от 3 броя подземни контейнери с обем 1,5 м3. Контейнерите ще се поставят в специално изградени за целта бункери, състоящи се от надземно и подземно устройство.

В надземната част на площадката ще се намират инструкции и предупреждения за безопасно и целево ползване на неподвижни контейнери за отпадъци – подземна система с механизъм за отваряне с крак и съд за приемане на отпадъци с обем 1,5 м3, представляващ чувал, оборудван с механизъм за свързване и отваряне на дъното, без възможност за извличане на течността от отпадъците във вътрешната част на контейнера и-или във външната среда по време на разтоварване.

Местоположението на площадките е предвидено така, че да не пречи на пешеходния поток и да не засяга уличните платна. Разположението им е както следва:

Подобект 1 – в ПИ с ид. 03719.503.6107 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав

Подобект 2 – в ПИ с ид. 03719.503.6103, (поставен пред ПИ 03719.503.3177) по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 3 – в ПИ с ид. 03719.503.6103, (поставен пред ПИ 03719.503.554) по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 4 – в ПИ с ид. 03719.502.6082 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 5 – в ПИ с ид. 03719.502.3550 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 6 – в ПИ с ид. 03719.502.3226 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 7 – в ПИ с ид. 03719.502.6074 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 8 – в ПИ с ид. 03719.503.6104 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 9 – в ПИ с ид. 03719.501.6199 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 10 – в ПИ с ид. 03719.501.6036 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Подобект 11 – в ПИ с ид. 03719.501.6026 по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав;

Началото на обекта започва с Подобект 3, находящ се на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Белослав – в ПИ с идентификатор 03719.503.6103 (поставен пред ПИ с ид. 03719.503.554) по КККР на гр. Белослав, общ. Белослав (пред сградата на хранителен магазин СВА).

Следва да се има предвид, че с оглед безопасността на жителите и гостите на град Белослав, дейностите ще се извършват поетапно за всяка една обособена площадка от 11 (единадесетте) подобекта от проекта.

В рамките на едно денонощие се предвижда да бъдат започнати и приключили всички работи (изкопни работи, оформяне на дъното, монтаж на един сет контейнери, обратен насип и оформяне на терен), свързани с изграждането на подземното корито, включващо 3 броя контейнери за разделно събиране на битови отпадъчни материали, за всеки един от подобектите.

С цел осигуряване събирането на отпадъците Община Белослав предвижда обособяването на един от наличните в общината специализиран автомобил за събиране и извозване на отпадъци със специална надстройка, която ще позволява повдигането и изпразването на чувалите.

Апелираме всички граждани да не използват монтираните съоръжения преди да бъде осигурена специализираната надстройка на сметоизвозващия автомобил и преди контейнерите да бъдат пуснати в експлоатация, за което допълнително ще Ви уведомим.

ОТ ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ

https://www.facebook.com/640165886626674/posts/897708774205716/

 


 

06.08.2021

Участие на Деница Тодорова - Ръководител проект в предаването "ДИРЕКТНО", излъчено по телевизия Bulgaria ON AIR, с водещ Димитър Абрашев, на тема, свързана с основните цели по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“

Репортажът е създаден във връзка с изпълнението на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.

Проектът се изпълнява от Община Белослав в партньорство с “Екоинвест Асетст” АД, Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер” и норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия).

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

——————————————

www.eeagrants.bg

https://youtu.be/CTJRX_EBoh0

 

 


 

03.08.2021

Скъпи съграждани,

Днес, в гр. Белослав, при площадката за свободно разхождане на домашни любимци /Крайезерна алея/, се постави, пъpвия пo poдa cи, „ĸyчeмaт“ – вeндинг мaшинa, ĸoятo cъчeтaвa в ceбe cи paздeлнo cъбиpaнe нa бoĸлyĸ, eнepгийнa eфeĸтивнocт нa cлънчeвитe пaнeли и гpижaтa зa живoтнитe.

Maшинaтa имa изĸлючитeлнo лесен мexaнизъм, нo дocтa пoлeзeн. B ĸopпyca й имa два отвора – зa изxвъpлянe нa нeнyжнaтa вoдa oт пoлyпpaзнa плacтмacoвa бyтилĸa и зa изxвъpлянe нa caмaтa бyтилĸa.

„Kyчeмaтът“ paбoти пo cлeдния нaчин:

Heнyжнaтa вoдa влизa в мaшинaтa и изтичa ĸъм cпeциaлнo пoдгoтвeнo ĸaнчe, oт ĸoeтo дoмaшнитe любимци мoгaт дa пият. Πлacтмacoвaтa бyтилĸa ce изxвъpля в дpyгия oтвop и пoпaдa в cпeциaлeн ĸoнтeйнep, ĸoйтo щe ce cмeня peдoвнo.

Πpи изxвъpлянe нa бyтилĸaтa мaшинaтa пycĸa eднoĸpaтнa дoзa xpaнa за домашните любимци. Уважаеми съграждани, Общинска администрация Ви пожелава със здраве и любов към Вашите любимци, да изпозлвате новата придобивка в парка!

Отправяме и апел към всички ползватели, да пазят съоръжеието, с грижата на добри стопани!

 

 


 

01.08.2021

Пластмасата за еднократна употреба никога напълно не изчезва. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели.

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове. Сега е моментът да кажем „не“ на основните замърсители – еднократните пластмаси!

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

——————————————

www.eeagrants.bg

Тази публикация е създадена в рамките на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програмният оператор на Програма ООСКП.

 


 

27.07.2021

Три лесни стъпки, които да следвате преди да предадете пластмасовия си отпадък в най-близката станция на Precious Plastic.

_____________________________________________________________

Този документ е създаден в рамките на проект BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна BGENVIRONMENT-2.003-0001-С01 финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени” (ООСКП) на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Програмния оператор на Програма ООСКП

https://www.eeagrants.bg/

https://preciousplastic-beloslav-ea.bg/

https://preciousplastic.com//

#preciousplastic #preciousplastics #preciousplasticcommunity #preciousplasticbeloslav #beloslav

 


 

23.07.2021

Жители от община Белослав активно се включват в кампанията за събиране на пластмасови отпадъци от бита и предаването им на служители от Общинска администрация, с цел предването на отпадъците в завод за рециклиране на пластмаса.

Припомняме, че продължава раздаването на специализирани съдове за събиране на пластмасови бутилки от домакинствата!

В тази връзка всеки желаещ да получи индивидуален специализиран съд /тип касетка/ за събиране на пластмасови опаковки или при наличие на вече събрани такива може да заяви своето желание, като се свърже с общинска админстрация – Белослав по един от следните начини:

тел. +359 (0) 5112/35-54 – Дирекция „Общинска собствено и ТСУ“

моб. +359 (0) 896/820-137 - гл. експерт Еколог

тел. +359 (0) 5112/24-45 – Зелен телефон

e-mail: ecology.bls@gmail.com

Всеки работен ден в сградите на Общинска администрация – Белослав и кметствата в населените места.

Обръщаме внимание, че услугите за предоставяне на съдове, както и извозването на вече събраните отпадъци от домакинствата са напълно безплатни и се извършват в рамките на работния ден!

Екип управление на проекта

Нека бъдем активни в тази кауза за опазване на околната среда!

https://preciousplastic-beloslav-ea.bg/

https://preciousplastic.com//

#preciousplastic #preciousplastics #preciousplasticcommunity #preciousplasticbeloslav #beloslav

#РаботимЗаедноЗаПоЗеленаЗаПоКонкурентнаиПоПриобщаващаЕвропа

#eeagrants #norwaygrants

#PreciousPlastic #PreciousPlasticBeloslav

#WorkingTogetherForaGreenCompetetiveAndInclusiceEurope

——————————————

www.eeagrants.bg

Тази публикация е създадена в рамките на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-12/10.03.2021г., с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Белослав и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програмният оператор на Програма ООСКП.

26.07.2021

Уважаеми жители на община Белослав,

В изпълнение на Договор No 96/21.07.2021 г. с предет „Доставка чрез покупка на нови пластмасови съдове за събиране на битови отпадъци - контейнери с плосък капак тип „Ракла“ 1.1 м³ и пластмасови кофи с колела за битови отпадъци – 120 литра за нуждите на община Белослав“, предстои раздаването на контенери до всички домакинства, подали заявление в Общинска администрация.

Забавянето на доставката на съдовете за сметосъбиране, е в резултат от необходиостта от провеждане на процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, влизането в сила на решението за избор на изпълнител до сключването на договор и осъществяването на доставките.

До края на седмицата стартира раздаването на 500 бр. пластмасови кофи с колела за битови отпадъци /120 литра/ и контейнери с плосък капак тип „Ракла“ 1.1 м³

Извиняваме се за причиненото неудобство и се надяваме на разбиране от Ваша страна!

Общинска администрация

 

 22.07.2021

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ,

Информираме Ви, че в изпълнение на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 с наименование „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран чрез ДБФП № Д-33-12/10.03.2021г. по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени (ООСКП)“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г., продължава раздаването на специализирани съдове за събиране на пластмасови бутилки от домакинствата!

В тази връзка всеки желаещ да получи индивидуален специализиран съд /тип касетка/ за събиране на пластмасови опаковки или при наличие на вече събрани такива може да заяви своето желание, като се свърже с общинска админстрация – Белослав по един от следните начини:

тел. +359 (0) 5112/35-54 – Дирекция „Общинска собствено и ТСУ“

моб. +359 (0) 896/820-137 - гл. експерт Еколог

тел. +359 (0) 5112/24-45 – Зелен телефон

e-mail: ecology.bls@gmail.com

Всеки работен ден в сградите на Общинска администрация – Белослав и кметствата в населените места.

Обръщаме внимание, че услугите за предоставяне на съдове, както и извозването на вече събраните отпадъци от домакинствата са напълно безплатни и се извършват в рамките на работния ден!

Екип управление на проекта

https://preciousplastic-beloslav-ea.bg/

https://preciousplastic.com//

#preciousplastic #preciousplastics #preciousplasticcommunity #preciousplasticbeloslav #beloslav

 


 

18.07.2021

Уважаеми съграждани,

Уважаеми жители на село Езерово,

Във връзка с постъпили сигнали и запитвания в Общинска администрация за нарушаване на обществения ред от страна на ТЕЦ-Варна, в резултат на проведени разговори с ръководството на ТЕЦ-Варна, Ви информираме за следното:

През последните няколко дни, в ТЕЦ – Варна е имало две непланирани изключвания на блок 6 в централата.

На 15.07.2021 г. в 23.21 часа - блок 6 е изключил от ЕЕС.

Всички защити и блокировки са действали правилно.

Не е възникнала опасност за хората и за замърсяване на околната среда.

След извършена диагностика от персонала на централата е установена изгоряла бобина на реле участващо във схемите за управление.

След подмяна на дефектирала част в 9.45 часа на 16.07.2021г., блокът е включен в паралел на ЕЕС.

На 18.07.2021 година в 11.23 часа блок 6 е изключил от ЕЕС.

Всички защити и блокировки са действали правилно.

Не е възникнала опасност за хората и за замърсяване на околната среда.

След извършена диагностика и направените проверки в 13:15 часа на 18.07.2021г. блокът е включен в паралел на ЕЕС.

При всяко изключване на блока се отварят предпазни клапани които изхвърлят излишната водна пара в атмосферата.

Процесът е съпроводен с отделяне на силен шум.

Това не води до никакви опасности за хората и околната среда и е съгласно инструкциите за експлоатацията на съоръженията.

От ръководството на ТЕЦ – Варна са предприели всички мерки, планирани дейности, свързани със създаване на по-голям шумов фон, да се извършват в работни дни и в периода от 08:00ч. до 20:00ч.

Всеки енергиен блок се състои от десетки съоръжения и системи, работещи едновременно и както във всяко производство,

възникват непредвидени технически проблеми.

Екипът на ТЕЦ – Варна правят всичко възможно тези инциденти да се сведат до минимум и гарантират, че събитията през последните дни не водят до никакви опасности за хората и околната среда.

Общиснка администрация
 

28.06.2021

https://fb.watch/61Sx2_5e9K/

Уважаеми жители и гости на община Белослав,

Информираме Ви, че в изпълнение на проект № BGENVIRONMENT-2.003-0001 „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“ , финансиран по силата на АДБФП №BGENVIRONMENT-2.003-0001-C01 (Д-33-12/10.03.2021г.) по процедура BGENVIRONMENT-2.003 „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“ по Резултат 2: „Система за оценка, мониторинг и управление на морските води на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени 2014-2021 г.”, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г., е разработен официален интернет сайт на проекта, който е достъпен на български и английски език на адрес https://preciousplastic-beloslav-ea.bg/

.

Целта на проектното предложение е намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници чрез разработване на иновативен модел за оползотворяване на пластмасовите отпадъци на местно ниво. За решаването на проблемите, свързани с натрупването на пластмасови отпадъци в морска среда, Община Белослав, в партньорство с Екоинвест асетс АД, фондация Зелена индустрия, иновации и технологичен трансфер и норвежката консултантска компания Интернешънъл девелопмент Норвегия АС, (International Development Norway AS), ще съдейства за прилагане на добри практики от Норвегия и въвеждане пилотен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци от бита в морската среда.

В резултат на изпълнението на проекта ще се намали количеството на пластмасов отпадък в морските води и ще се придобият опит, знания и добри практики от Норвегия.

Пълна информация за предстоящите дейности свързани с реализирането на проекта, е достъпна на официалната страница на проекта във Facebook, https://www.facebook.com/PreciousPlasticsBeloslav/, както и на официалния интернет сайт на адрес: https://preciousplastic-beloslav-ea.bg/

https://www.facebook.com/112205607620339/posts/163177975856435/?d=n

 

 

 

 


 

10.06.2021

Уважаеми жители на община Белослав,

Във връзка с изпълнението на дейностите по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“ по Програма „Опазване на околната среда и климатичните проемни“, финансиран по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021, Ви уведомяваме, че в началото на м. юли стартират информационните кампании.

За последните някоко години пластмасовите отпасъци се превърнаха в световен проблем, а безразборното им изхвърляне във водните басеини заплашва здравето на моретата и океаните.

Пъвата стъпка към разрешаването на този проблем е да осъзнаем отговорността, която носим като общност и да предприемем действия за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда.

Община Белослав, в партньорство с "Екоинвест Асетст" АД, Фондация "Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер" и норвежката консултантска компания IDN, ще въведе пилотен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци от бита в морската среда.

За тази цел, на 06.07.2021 г. и 07.07.2021 г. ще се проведе Стартираща кампания и отворени дни в Община Белослав и "Екоинвест Асетс" АД , където може да се запознаете поподробно с целите на проектa и начина на изпълнение.

С пълната програма за събитията и отворените врати, ще Ви информираме допълнително!

Общинска администрация
 

30.05.2021

#новини СЪОБЩЕНИЕ във връзка с изпълнение на Общинска програма „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на Община Белослав“

Община Белослав, информира гражданите, живеещи в сгради в режим на етажна собственост , които не са подали информация за органите на управление, че следва да предприемат действия за регистрирането им в Община Белослав, като подадат ЗАЯВЛЕНИЕ и копие на протокол за избор на органи на управление, заверено с полагане на надпис "Вярно с оригинала" и приложенията към него.

При промени в органите на управление и/или изтекъл мандат, управителите/председателите на управителните съвети на сгради или отделни входове, в режим на етажна собственост са длъжни да подадат в едномесечен срок от избирането им УВЕДОМЛЕНИЕ по чл.46 б от ЗУЕС и копие на протокол за избор на управителен съвет (управител), заверено с полагане на надпис "Вярно с оригинала" и приложенията към него.

Образци на документите може да получите в Центъра за информационно и административно обслужване или да изтеглите от уеб сайта на общинска администрация гр. Белослав.

Общинска администрация - Белослав благодари на всички Председатели на управителни съвети/Управители на сгради/входове в режим на етажна собственост, които спазват законовите норми.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОПЪЛВАНЕ НА ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР:

За регистрация на Етажна собственост:

 1. Уведомление по чл.46 б ЗУЕС – образец, който се получава в деловодството или може да изтеглите от уеб сайта на общинска администрация гр.Белослав– за вписване в регистъра. Същото следва да бъде попълнено от председателя на Управителния съвет или управителя на етажната собственост след провеждане на общо събрание на собствениците.
 2. Копие от протокола на общо събрание, заверено от председателя на управителния съвет
 3. Заявление за управител на ЕС – за издаване на документ, който удостоверява качеството председател на УС (управител) на етажна собственост.

За вписване на Сдружение на собствениците:

 1. Заявление за регистрация на Сдружение на собствениците по чл. 29, ал. 1 от ЗУЕС- образец, който се получава в деловодството или може да изтеглите от уеб сайта на общинска администрация гр.Белослав– за вписване в регистъра.
 2. Списък на собствениците, участващи в сдружението, с трите имена и адреса в етажната собственост;
 3. Протокола на Общо събрание;
 4. Споразумение, заверено от председателя на Управителния съвет /управителя/;
 5. Нотариално заверени образци от подписите на лицата, представляващи сдружението /чл. 29 от ЗУЕС/;

ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ за управление на етажна собственост:

 • ЗАКОН за управление на етажната собственост
 • НАРЕДБА № РД-02-20-8 ОТ 11.05.2012 – за създаване и поддържане на публичен регистър на сдружение на собствениците в сгради в режим на етажна собственост

Допълнителна информация и образци : http://beloslav.org/subsection-202-content.html

 

 


 

10.05.2021

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ „ПЪРВА КОПКА“ ПО ПРОЕКТ "БИТОВО-ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЯ С ПОМПЕНА СТАНЦИЯ И ТЛАСКАТЕЛ, С. РАЗДЕЛНА - КВ."СТАРА ГАРА", ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ“ СЕ ПРОВЕДЕ В С. РАЗДЕЛНА, ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ

Днес бе направена първа копка за изграждане на "Битово-фекална канализация с помпена станция и тласкател, с. Разделна - кв."Стара гара", община Белослав“, финансиран по Договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от 24.03.2021г.. сключен между Община Белослав и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

Сред официалните гости на церемонията присъстваха Областният управител на област с административен център Варна, г-н Стоян Пасев, г-жа Невяна Кюркчиева – инвеститерски контрол на ПУДООС към РИОСВ гр. Варна, г-н Иво Иванов – Директор производство към „ОЛИВА“ АД и г-жа Теодора Караиванова - Ръководител проект в „ОЛИВА“ АД. и други, с които бе поставено началото на строежа.

С водосвет и молебен за здраве и благополучие, отслужен от отец Иван и първа копка стартира изграждането на БФК с помпена станция и тласкател в с. Разделна. Старт на строителните работи дадоха Областния управител г-н Стоян Пасев, Кмета на община Белослав инж. Деян Иванов и г-н Николай Панов, представляващ строителната фирма – изпълнител.

Проектът се изпълнява по административен договор Договор за предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ № 13786 от 24.03.2021г. с ПУДООС, на стойност 1 540 562,06 лв.

С реализирането на настоящият обект, ще се осигури качествена и съвременна ВиК инфраструктура на територията на населеното място, в резултат, на което ще бъде постигнато диверсифициране и увеличаване на предлаганите работни места.

 

 


 

29.04.2021

П О К А Н А

Уважаеми жители на община Белослав,

Община Белослав и Сдружение "Европейско предприемачество" имат удоволствието да Ви поканят на иновативна театрална постановка „SOS за ЧЕРНО МОРЕ“ , която ще се проведе на 12.05.2021 г. /сряда/ от 10:30 ч. в киносалона на Народно читалище „ Съзнание – гр. Белослав“.

Ще бъдат проведени две представления с екологична насоченост, за деца, чиято цел е да помогнем за спасяването на любимото ни Черно море от нарастващото замърсяване с органични и неорганични отпадъци и да опазим биоразнообразието му за бъдните поколения.

Спектаклите се провеждат, в изпълнение на проект на Сдружение "Европейско предприемачество" BG14MFOP001-4.007-0006 „Наръчник на туриста „Културно-исторически и туристически календар в МИРГ Варна, район Аспарухово - Белослав - Аксаково”, финансиран по Процедура чрез подбор на проекти № BG14MFOP001-4.007 “Екологична и устойчива рибарска област”, Мярка 3.1.1. “Екологична и устойчива рибарска област” от Стратегията за ВОМР на МИРГ „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Дата: 12.05.2021 г. /сряда/

Начало: 10:30 ч.

Място: Народно читалище „Съзнание – 1926 г. „ – гр. Белослав (киносалон)

Нека заедно допринесем за екологичното възпитание на децата ни и за нуждата и начините за опазване на морето и природата още от най-ранна възраст!

Събитието ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕЛОСЛАВ

 

 


 

24.04.2021

Кампанията "Зелен Белослав" се превърна в традиция

Скъпи съграждани,

Преди шест години стартирахме кампания „Зелен Белослав“, под патронажа на кмета на Община Белослав и Църковния храм „Св. Димитър Солунски“ за озеленяването на гр. Белослав и неговите околности.

Всяка година се залесяват над 200 дръвчета - предимно от вида „Пауловния“, "Липа", "Акация" и "Дъб". В кампанията ежегодно се включват детски градини, училища и жители от населените места.

За наша радост посадените дръвчета се развиват добре и показват добра адаптивност към почвата и климата в нашият регион.

Тази година продължихме кампанията „Зелен Белослав“, отново на Лазаровден - празникът, свързан с българския фолклор и традиции предхождащ големият празник Цветница.

Екипът на общинска администрация - Блослав залеси 200 дръвчета.

Да посадим дърво, да създадем живот!

#зеленбелослав

 

 


 

13.04.2021

ПОКАНА

Уважаеми жители на община Белослав,

по повод “Международния ден на Земята – 22 април”, под патронажа на Кмета на община Белослав ще се проведе кампания за залесяване с дръвчета „Зелен Белослав”, под мотото „ОСТАВИ СЛЕДА“.

Акцията, цели да насочи вниманието на гражданите към опазването на природата и грижата за нея, както и да даде пример как трябва да се опазва тя!

Заповядайте на 24.04.2021 г. от 9:00 часа пред сградата на община Белослав.

Нека се обединим и с общи усилия поемем отговорността за опазване на околната среда и да допринесем за ефективно екологично бъдеще за нашите деца !

инж. ДЕЯН ИВАНОВ

КМЕТ ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ

 


10.04.2021

 

Скъпи съграждани,

Община Белослав за поредна година ще бъде част от благотворителна кампания "Аз Вярвам и Помагам", която е първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета.

Във връзка с предстоящото предаване на капачки, организирано от сдружение "Аз вярвам и помагам", което ще се проведе на 17.04.2021 (Събота) от 09:00 ч. до 15:00 ч. на централният площад пред Катедрален храм "Св. Успение богородично" в град Варна, общинска администрация ви информира, че до 16.04 (Петък) включително, всеки желаещ да донесе своите пластмасови капачки, може да ги пусне в инсталациите в град Белослав (централен площад, крайезерна алея, до детска площадка на ул. „Дунав“ – кв. „Акации“, в ж.к. Младост пред работилницата на ЕТ “Димитър Михайлов” и в парка в с. Езерово), както и да ги предаде в сградата на общинска администрация, в детските градини или училищата на територията на общината !

Пластмасови капачки ще бъдат предадени за рециклиране, а със събраните средства отново ще се закупи медицинска апаратура в помощ отделенията по неонатология, родилните отделения и детска хирургия в които се лекуват деца от цяла Североизточна България.

Във връзка с извънредната обстановка, иницаторите на кампанията отправят молба към всички, които желаят да присъстват по възможност да НЕ водят децата си, тъй като по време на това събитие НЯМА да има организирани снимки с "Капачкомен" , "Принцесата на капачките", "Училище по рециклиране" и други.

Организирането на предстоящото събитие следващата седмица е с насока да успеем да съберем капачките, които всеки положил усилие да съхранява и по възможност да освободим пространствата за нови количества.

Благодарим на всеки, който подкрепя кампанията, събира капачки и заедно с това ни помага да бъдат спасявани детски животи!

Желаем здраве на всички!

Продължаваме обединени!

от Общинска администрация – Белослав и

Владислав Николов - председател Сдружение Аз Вярвам и Помагам

https://www.facebook.com/azvyarvamipomagam/


08.04.2021

ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ ЩЕ ФИНАНСИРА С ДО 3 000 ЛВ. ПРОЕКТИ, ПОДОБРЯВАЩИ МЕЖДУБЛОКОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА СИ

Стартира първи етап от Общинска програмата „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на Община Белослав“ в изпълнение на Наредба на Общински съвет Белослав за финансово подпомагане на „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на община Белослав“.

Програмата е насочена към обновяване на междублоковите пространства – общинска собственост, с активното участие на гражданите, което създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих.

Право да кандидатстват за финансиране имат всички етажни собствености, регистрирани по чл. 46б от ЗУЕС и сдружения на собствениците, регистрирани по реда на чл. 44 от ЗУЕС на територията на община Белослав.

Желаещите кандидати следва да проведат общо събрание на етажната собственост за вземане на решение за кандидатстване по „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на община Белослав“, в присъствието на представител на Общинска администрация.

Максималната сума за финансиране на проект e до 3000 лв. с ДДС. Няма да се финансират проекти, разработени от етажни собствености, които са подпомагани за същия проект или не са изпълнили условията при предходно финансиране.

Инициативата за облагородяване на междублоковите пространства стана възможна след приемането на наредба, инициирана от кмета на Община Белослав, инж. Деян Иванов, която бе приета единодушно, днес, от Общинския съвет - Белослав.

Целта е повишаване качеството на живот в отделните райони на общината чрез ремонт и обновяване на зелените площи, стимулиране на гражданското участие в инициативи за озеленяване, насърчаване на доброволчеството, превантивен ефект по отношение на посегателствата върху общинско имущество.

Проектните предложения, с включени финансов план с количествени и ценови показатели на заложените материали и графични изображения като скици, чертежи и др., на зеленото пространство, което ще се реновира, както и изискваните съпътстващи го документи, се адресират до кмета на Община Белослав и се подават в Центъра за административно обслужване в Общинска администрация.

Одобрените проектни предложения се изпълняват в срок до 30 ноември на календарната година.

Приемът на заявленията, ще стартира след влизане в сила на Наредба на Общински съвет Белослав за финансово подпомагане на „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на община Белослав“.

Допълнителна информация за реда на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проектите по програма „Проекти за озеленяване и благоустрояване на територията на Община Белослав“, можете да достъпите на следния линк: https://beloslav.org/section-90-content.html17.03.2021

Годишен отчет за изпълнение програмата за управление на отпадъците на територията на община Белослав за 2020 година. 


 

06.03.2021

Първата бeзплaтнa, за всички ползватели, зapяднa cтaнция зa eлeĸтpoмoбили вeчe paбoти нa ул. „Цар Симеон Велики“ № 23 в гр. Белослав.

За целта е специално обособено паркомясто за зареждане на ЕПС, обозначено със съответната пътна маркировка.

В последните години електромобилите се увеличават заради екологичните им предимства. Община Белослав също придоби, в изпълнение на проект, финансиран от Националния доверителен Еко фонд, първото си ЕПС, но възнамерява да увеличи броя вбъдеще.

Новият двуместен електрически камион се отличава с висока функционалност, маневреност, ниски експлоатационни разходи и екологичност. Предвид малките си размери, същият се изпозлва за облагородяване и поддържане в добър естетичен вид площадите, парковете и зелените площи, пешеходните зони, правейки общината по-привлекателна за жителите, бизнеса и посетителите.

Общинска администрация - Белослав

 01.03.2021

Разходи ме тук!

От днес, жителите на община Белослав ще имат възможността свободно да разхождат своите домашни животни, в първата площадка за свободно разхождане на домашни любимци в града.

Монтирани са съоръжения за игра и обучение на домашни любимци, произведени в дърводелската работилница, с материали от премахнати дървета от градските пространства.

Сред съоръженията има везна за преминаване, естакада за кучета, тунел, кучешки слалом, стъпала за катерене с различна височина и диаметър, както и специално кошче за кучешки екстременти.

На площадката има места за отдих на стопаните и декоративна растителност.

Уведомяваме Ви, че при влизане и излизане:

кучетата трябва да бъдат с каишка, а собствениците са длъжни да почистват отпадъците незабавно след тях.

Домашните любимци не трябва да бъдат оставяни без надзор, а агресивни животни не се допускат.

Предстои да се постави в зоната за домашни любимци, „кучемат“ – вендинг машина, която ще съчетава в себе си разделно събиране на боклук, и грижата за животните.

При изхвърляне на пластмасова бутилка, машината ще пуска еднократна доза храна за любимците.

„За величието на една нация и моралния й прогрес, може да се съди по отношението й към животните“ !

Махатма Ганди

Общинска администрация – Белослав
27.02.2021

Уважаеми жители на община Белослав,

Изпращаме последните дни на м. Февруари с радостни вести!

Съгласно заповеди № РД-130/10.02.2021 г. и № РД-143/18.02.2021г. на Министъра на Околната среда и водите, след проведени заседание на комисия за оценка на проекти , разработени от общини и кметства, училища, ЦПЛР/ОДК и детски градини, в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2021 г.“ и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам“, Ви съобщаваме, че са одобрени за финансиране следните проекти:

Кметство Разделна, община Белослав , проект „ Облагородяване и изграждане на зона за отдих и детски кът в с. Разделна, община Белослав“

ДГ „Калина Млина“, гр. Белослав , Проект „Обичам природата - и аз участвам от ДГ „Калина Малина, гр. Белослав“

ДГ „Дора Габе“, с. Езерово, проект „Обичам природата - и аз участвам от ДГ „Дора Габе, с. Езерово, общ. Белослав“;

ДГ „ Незабравка“, с. Страшимирово, общ. Белослав, проект „ Екологично възпитание в ДГ „Незабравка“, с. Страшимирово, чрез игри и облагородяване на дворното пространство в ДГ „Незабравка“, с. Страшимирово, общ. Белослав“

Обичаме природата и продължаваме да участваме и през 2021-а година! #белослав #обичамприродата

Общинска администрация
25.02.2021

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Уважаеми жители на община Белослав,

припомняме, че на територията на общината протича кампания за събиране на едрогабаритни отпадъци (секции, шкафове, дивани, легла, матраци, столове и др.)

Услугата се извършва след предварително подадена заявка в деловодството на Общинска администрация - Белослав и кметствата по населени места, както и на телефон +359 (0) 5112 35-54.

Общинска администрация – Белослав
21.06.2019 г.

Справка към 31.05.2019 г.  за количествата разделно събрани отпадъци от Система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, организирана на територията на община Белослав през 2019 година. 05.04.2019 г.

Годишен отчет за изпълнение програмата за управление на отпадъците на територията на община Белослав за 2018 година.22.03.2018

Решение № 432 на общински съвет Белослав22.03.2018

Годишен отчет за изпълнение програмата за управление на отпадъците на територията на община Белослав за 2017 година.


Събрано количество отпадъци през 2017г. за следните видове отпадъци: хартия, картон, пластмаса, метал и стъкло.

Наименование Брой тегления
RAZPREDELENIE NA KOSHOWE ZA NUBA.docx 5 Изтегли
график за събиране на зелени отпадъци.docx 5 Изтегли
КОНТЕЙНЕРИ ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПЯАДЪЦИ.docx 5 Изтегли
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА ОТПАДЪЦИ ОТ ОПАКОВКИ.xlsx 5 Изтегли
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЙНЕРИ.xlsx 5 Изтегли
ОТЧЕТ ЗА 2020.docx 10 Изтегли

Времето в гр.Белослав

Предстоящи събития

Търсене в сайта