ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Дата на публикуване: 11.05.2017 21:00 

Във фоайето на Народно читалище "Съзнание 1926", гр. Белослав е поставена една от красивите пощенски кутии, в които децата ще изпращат писмата си до Дядо Коледа.
Поддържайки връзка с екипа на щедрия белобрад вълшебник, Читалището организира конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа.
Децата могат да пуснат своите послания, написани на ръка или на компютър, придружени с рисунки и стихчета.
За най-добрите детски творби в конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа” Читалището е подготвиро награди.
Върху писъмцето трябва да пише „За Дядо Коледа”, правилно да бъде изписан адресът на подателя, марка не е нужна.
Дядо Коледа ще направи изненада за децата от Белосла от сцената на Читалището в сряда, 20 декември 2017г. от 18:00ч.
Крайният срок за участие в конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа” е до 16.45 ч. на 19 декември.


24.10.2017г.
Представяме Ви Венцислава Великова - участник в изложбата посветена на Деня на народните будители (1.11.2017)!
Заповядайте да преоткриете нейното творчество!
Ще имате възможност да наблюдавате нейните най-нови ръчно изработени творения от морски материали!

Венцислава Великова изработва етно пана от естествени материали. Нейни изложби са били представяни в Белослав и страната!

"Животът, казват, е море.
Да плувам аз кога ще се науча!?
Все кораба си майсторя
и все на камъка стоя,
от времето продупчен."
30.09.1992 г. - Венцислава Великова


13.10.2017г.

На  01-11-2017г. -Денят на народните будители, НЧ "Съзнание"гр.Белослав Ви кани на изложба "МОРЕТО В МЕН"

 В събитието ще участва художника Пламен Монев. Той е роден в гр. Белослав през 1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност "Живопис". Работи в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна

 Златка Божилова ще представи част от своето творчество на 1 ноември 2017 г. Госпожа Божилова работи върху картини и декоративни пана от природни материали събирани по Черноморието. Тя е инженер по образование, дългогодишен преподавател по математика и физика във варненски техникум, който след 35 години посветени на учениците, решава да се отдаде на своето хоби. След като се пенсионира започва да посещава фото и видео клуб към Творческа къща "Вижън арт".
 Друг наш гост в деня на народните будители ще бъде поетесата и актриса Тоня Борисова, която ще представи спектакъла „Пътеки към Душата на България“. От нея ще чуем и авторски стихове.

ОЧАКВАМЕ ВИ!
 НОВО! АЙКИДО ЗА ДЕЦА!
"Айкидо център - Варна" отваря врати в гр. Белослав!
Заповядайте всеки вторник и четвъртък от 18:30 ч. в ритуалната зала на Читалище "Съзнание"!
Първата тренировка с демонстрация ще бъде на 3 октомври от 18:30 ч.
Записване на телефон: 0878 11 86 70 или на място в библиотеката.
Заповядайте!


Краеведите от Варненска област ще отбележат своя професионален празник на 27 септември.

Инициатор на отбелязването на този ден в календара е Съюза на краеведите в България, който на свой конгрес във Велико Търново през есента на 2006г. приема датата (27.09.1837 г.) на първото писмо на Юрий Венелин до Васил Априлов, като начало на организирана краеведска дейност в България.
На Венелин българската етнография дължи началото на пряко и всестранно проучване на народната култура и бит на българите. През 1830 г. Венелин е командирован от Руската академия на науките в българските земи – страната на неговите романтични блянове, за да осъществи широка програма за историческо, географско, езиково и фолклорно-етнографско проучване.
В своето знаменито писмо от 27 септември 1837 г. Венелин излага програмата си за проучване, като отделя основните насоки на изследване:
1. Народни песни
2. Костюми, особено женски с названията им
3. Годишните празници и свързаните с тях обреди
4. Семейни обреди и поверия
5. Поверия и суеверия за вампири, вещици и магьосници,

Честит празник, краеведи!
Седалище на краеведите от Варненска област е Народно читалище „Съзнание 1926“, гр. Белослав.

Председател на Регионално дружество
на краеведите – Варна:
д-р Росен Гацин

 
  

Спектакъл "ТРИМАТА БРАТЯ И ЛАМЯТА” 12.10.2017г. , 18:00 ч.  - се отменя
Билети: НЧ "Съзнание-1926" - гр. Белослав /Читалище Съзнание/

Цена на билет: 4лв.
За ученици и пенсионери: 3лв.

Спектакълът „Тримата братя и ламята”по Кольо Карагеоргиев, пресъздава стара българска народна приказка.

Три момчета и две момичета се втурват в играта ’Хайде да захващаме приказката”-казва единия.”Не мога да я захвана,без някой да ми рече “Начало”Щото една приказка, ако не започва с думата ‘Начало” за нищо не става”.И така стигаме до триглавата ламя - „тъпа и злобна”.Тя живее близко до нашите земи и може да бъде убита само от някой юнак с остра стрела или меч.
Неусетно порастват и откриват, че силата на човека е не къде да е ,а в сърцето му . А ,кой от момчетата ще успее да победи ламята и какво ще получи като награда,нека да ни покажат младите ни актьори:
Ивана Стоянова,Марина Мозжухина,Лъчезар Андреев,Атанас Махнев,Никола Шопов,
Режисьор: Съби Събев
Сценография:Галина Абаджимаринова;
Хореограф:Виолета Желязкова
Това е спектакъл свързан с българския бит и култура, разказващ по забавен начин една популярна народна приказка.

ОЧАКВАМЕ ВИ!
 21 май е денят, в който почитаме светците Константин и Елена.
По стара българска традиция се палят нестинарски огньове и хора с боси крака влизат във все още тлеещата жарава. Много са легендите, които обясняват факта, че нестинарите не изгарят нозете си. В Странджа и до днес говорят как Св. Константин поливал вода със стомничка пред нестинара и гасял въглените. Все още са живи и спомените за старите нестинарки бабите Злати от с. Българи, общ. Царево.

По записки на местния краевед Недьо Добрев (р.1896г. - п.1971г.) нестинарството като ритуал е било пренесено в Гебедже (Белослав) в края на XIXв. от тракийски преселници. Според описанията огънят се е палил на гранични места(каквато е "Авренската поляна") за да пази землището на старото селище.
Очакваме Ви на 21 май, когато ще се проведе Нестинарска вечер!


В рамките на националната кампания „Походът на книгите“ се осъществява инициативата на Българската библиотечно-информационна асоциация - „Маратон на четенето“, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна.
Едно от събитията, които организира нашето Читалище ще бъде тази събота от 11ч. "Семейна събота пред библиотеката" е насочено към хората, които ценят книгата и четенето! Заповядайте!
 
 
Читалище "Съзнание 1926" – Белослав и Читалище "П. Р. Славейков 1928" – Варна представят изложба на Венцислава Великова. Изложбата представлява сбирка от над 30 текстилни пана, за изработването на които са използвани ръчно тъкани стари вълнени платове, кожа, прежда, вълна, "носено дърво", сухи треви, синци. 
Сбирката ще бъде изложена в галерия "Палитра" на Читалище "П. Р. Славейков 1928" в ж.к. "Вл. Варненчик" в периода 8 - 31 март 2017 г.
Официалното откриване на изложбата ще се състои на 14 март 2017г.Народно читалище "Съзнание" с  осмомартенски концерт „Море от спомени”
С празничен концерт „Море от спомени” по случай 8 март Група за стари градски песни и шлагери „ Пей сърце” поздравиха жените от община Белослав. Поздравления към жените поднесоха д-р Росен Гацин - председател на НЧ ”Съзнание 1926”, както и председателя на Съюза на пенсионерите 2004 в Белослав г-жа Станка Миронска. Те им пожелаха да бъдат уверени, смели, да не спират да следват 
мечтите си да и продължават да покорявате с красотата си. Публиката имаше възможност да се наслади на част от репертоара на групата за стари градски песни и шлагери, както и на едни от най-хубавите песни на народната певица Величка Станева. За още по-добро настроение в залата Васил Каракашев представи своя нов авторски хумор.
С това мероприятие НЧ "Съзнание 1926" честити празника на всички жени! 
  
  


Нощ на четенето с етнографска изложба в НЧ "Съзнание-1926“, гр. Белослав за 1 март 2017
С етнографска изложба на кукерски маски, пана и мартеници Читалището ще отбележи 1 март – Ден на любителското творчество. Автор на паната е Венцислава Великова, а кукерските маски и мартениците са дело на най-малките граждани на община Белослав, тези от Детските градини.
Етнографското ателие към Читалището, също участва с творби на деца.

Мероприятието започва в 17:30ч., на 1 март 2017г. с откриване на изложбата. В програмата е и представяне на книгата на местния писател Васил Василев.
В нощта на четенето гостите ще имат възможност да се срещнат с художника Славян Стоянов – създател на "Виртуален музей на България" и "История в шевици". От него ще научим житейските истории на шевиците. Посетителите ще имат възможност да се насладят на музикална програма – цигулка, китара и акордеон.
   
 
Времето в гр.Белослав

Предстоящи събития

Търсене в сайта