Инициативи 2017

Дата на публикуване: 22.03.2017 12:55

,,Вредата от  тютюнопушенето’’ и ,,Бъди толерантен, бъди различен’’

По повод Международния ден на толерантността и Международения  ден за борба без тютюнопушене МКБППМН при община Белослав, представи презентации в училища на територията на общината на теми ,,Вредата от  тютюнопушенето’’ и ,,Бъди толерантен, бъди различен’’. Обхваната беше и темата за агресията, насилието и тормоза в училище, във връзка с тази тема се обърна внимание именно на проблемите, възникващи между децата. Въвличайки децата в дискусията и разсъжденията за правилата и мерките ограничаващи тормоза, постигнахме решения, които да са по - ефективни за в бъдеще, а децата заложиха на това да бъдат по - отговорни.

 Относно Международният ден за борба без тютюнопушене комисията осигури анкети, които са изцяло анонимни. Целта на настоящата анкета е провеждане на изследване: установяване естеството и проблемите от тютюнопушенето ориентиране на учениците в положителна насока за здравословен начин на живот.   

Беседата се проведе с нужна с цел: Подходи за решаване на конфликти, въз основа на толерантност, разбирателство и равнопоставеност.

 • Какво е толерантност?
 • Ролева игра.

Ориентиране на учениците в положителна насока за здравословен начин на живот без тютюнопушене.

Анкета - Резултатите от анкетираните ученици относно тютюнопушенето показаха, че във възрастовата група деца от 7 до 18 години /вкл./ е отрицателно относно тютюнопушенето, повече от 90 % от учениците са отговорили, че са непушачи, отбелязали са още, че са запознати с болестите, които причинява тютюнопушенето, отношение са взели с отговорите си, че биха повлияли на хора около тях за отказването на цигарите. На въпроса, дали са опитвали да пушат цигара, голямо процентно съотношение ученици са отговорили, че са опитвали но това не им е доставило никакво удоволствие. На този малък процент ученици, които са отговорили, че са пушачи им беше разяснено и обяснено  за последиците от тютюнопушенето.

Комисията се надява да е оставила позитивното чувство в учениците, които сами да изберат най - доброто за тях.

      
     

АЛБУМ- БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН!


МКБППМН - при община Белослав и ФК Белослав, организираха кампания за децата от подготвителни групи на детските градини на територията на община Белослав.

Кампанията се проведе  на Стадион ,,Димитър Ватев’’ гр. Белослав под мотото ”Бъди толерантен, бъди различен’’. Кампанията имаше за цел децата да се запознаят с основните правила на футбола под формата на беседа, с които ги запознаха треньорите, като им разясниха какво е футбол (от английски: football, от foot, „крак“, и ball, „топка“), че това е отборен спорт, който се играе от два отбора по единадесет души със сферична топка,която тежи от 400 до 450 грама.

Футболът е най-известният спорт на света. Той се играе на правоъгълно поле, покрито с естествена или изкуствена трева, като целта е топката да бъде вкарана във вратата на противника, при което се отбелязва гол. Вратите на двата отбора са разположени на късите страни на правоъгълното поле.

По време на игра само вратарите имат право да докосват топката с ръка, а останалите играчи обикновено я ритат с крака и в редки случаи я пресрещат с тялото или главата си. Когато някой от полевите играчи (без вратаря) докосне топката с ръка главният съдия или отсъжда нарушение или показва червен или жълт картон на нарушителя. Мачът се печели от отбора, отбелязал повече голове. При равен брой голове, в зависимост от изискванията на състезанието, резултатът може да се обяви за равен или играта да продължи в допълнително време или с дузпи.

Обясниха още на децата, че съвременният футбол води началото си от Англия, където през 1863 година, след създаването на Футболната асоциация, са утвърдени първите правила на играта. Футболът се играе по предварително определени правила, като се използва една сферична топка. Двата отбора, съставени от по единадесет играчи, се опитват да вкарат топката във вратата на противниковия отбор, ограничена от две странични и горна греда, като по този начин отбележат гол. Отборът, отбелязал повече голове в края на мача, е победител, а ако двата отбора имат равен брой голове, мачът е равен. Всеки отбор се води от капитан и има един вратар.

Основното правило е, че играчите, с изключение на вратарите, не могат умишлено да докосват топката с ръце по време на игра, макар че използват ръцете си при възобновяване на играта с тъч. Те обикновено движат топката с долната част на краката си, но могат да използват и други части на тялото, с изключение на ръцете. По време на игра, всички играчи могат да движат топката в произволна посока и да се движат свободно в игралното поле, но не могат да получават топката в положение на засада.Обясниха още на децата, че обикновено футболистите се стремят да създават възможности за отбелязване на гол чрез индивидуален контрол върху топката, подаване на топката на съотборник и у̀дари към вратата, която се пази от противниковия вратар. Когато играчите на другия отбор се опитват да установят контрол върху топката като прехващат подавания или я отнемат от играча, който я владее. Нужно е обаче те да се съобразяват с правилата, които ограничават физическия контакт между противниците. Футболната игра тече непрекъснато, като се спира само когато топката напусне игралното поле или когато бъде спряна от съдията, а след такова прекъсване се възстановява по определен с правилата начин. За правилното развитие на даден футболен мач следи съдийска тройка, която се състои от един главен съдия и двама помощници, до които главният може да се допитва.

 Двамата помощник-съдии нямат право да вземат решения вместо главния. Съдиите си служат със специални знаменца, с които посочват мястото на нарушението. В повечето мачове има и резервен съдия, който се грижи за реда на резервните скамейки и известява смените. Ако главният съдия не може да изпълнява ролята си, то той бива заместен от резервния.

Хубавото време и забавните игри, допринесоха за доброто настроение и положителните емоции. Децата демонстрираха поздрав между отборите, химн и др. След което им се предостави възможността да направят упражнения с футболните  топки със съзстезателен характер, като съответно бяха разделени на три отбора.

 След приключването на кампанията трите отбора бяха наградени от МКБППМН – община Белослав и ФК Белослав с почитни грамоти, купи и футболни топки.

        
   
       Общинска администрация и МКБППМН - при община Белослав отбелязаха Международния ден на Усмивката - 6 октомври 2017 г. , под мотото ,, Щастливи и Усмихнати’’ , в който участваха всички училища и детски градини на територията на община Белослав.
Ученици и деца  се включиха с много забавни игри, които бяха подготвили.
Осигурени бяха стикери с усмивка и балони на всички деца и ученици.
МКБППМН зареди положително всички участници в ,, Щастливи и Усмихнати’’,  надяваме се с общи усилия и много усмивки да сме съхранили положителното в децата ни!
"Нека бъдем част от един по-добър и усмихнат свят. Ние вярваме, че можем да променим света към по-добро и затова започваме от себе си, заразявайки хората покрай нас с любов, щастие  и много усмивки."

       
     
  Европейският ден на спорта през 2017-та година  се проведе на 29-ти септември

 Европейският ден на спорта в училище се подкрепя от:

 • Министерството на образованието;
 • Министерството на здравеопазването;
 • Министерството на младежта и спорта;
 • Центърът за развитие на човешките ресурси;
 • Лидл България;

Какво е Европейски ден на спорта?

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

 • Да популяризират физическото възпитание и спорта в училищата.
 • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора и да ги мотивират да са по-активни през целия ден.
 • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот.
 • Да засилят  социални умения сред учениците и тяхната мотивация за участие в различни инициативи.
 • Да са част от Европейското движение подкрепено от Европейската комисия.

Европейският ден на спорта в училище е вдъхновен от Унгарския ден на спорта в училище. Тази година той ще се случи на 29-ти септември. Посветен е на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

 • Да се свържат с други европейски страни;
 • Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
 • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
 • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
 • Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.

МКБППМН - община Белослав имаше честта да присъства на Европейският ден на спорта, който беше отбелязан от НУ ,, Отец - Паисий’’ гр. Белослав, проведоха се състезателни и щафетни игри между децата, каране на ролери и др. За завършек на Европейският ден на спорта децата отбелязаха с традиционното българско ,,право хоро’’.


  
  


     На 25.08.2017г. от 22.00 до 02.00 часа, на територията на община Белослав, бе извършена  проверка на питейни и хазартни заведения, относно спазването на обществения ред и определения  вечерен час на малолетните и непълнолетните, определени със заповед на кмета на общината.
Проверката се осъществи съвместно от секретаря на МКБППМН,  полицейски инспектор, инспектор-ДПС, обществен възпитател към МКБППМН и полицейски служители при РУП-Белослав.
На проверените заведения на територията на община Белослав бяха издадени протоколни предписания за спазване на вечерен час.


    22.08.2017г.
 


    На 26 юни 2017г. МКБППМН към община Белослав отбеляза Международният ден за борба с злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици, като бе проведена беседа с ученици от 9 клас на тема ,,Не на наркотиците’’.

Кампанията се проведе под ръководството на секретаря на МКБППМН – община Белослав. Представена бе презентация ,,Последствия от видовите наркотични вещества“, и всички ученици получиха брошура ,,Информирани и ЗДРАВИ“, за да се запознаят подробна с видовете наркотични вещества, както и тяхното отрицателно въздействие върху човешкия организъм.

      На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.
     Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България - цифрата е от статистиката на Националния фокусен център по наркомании. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 процента от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди.
     България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

    Хората, зависими от наркотиците, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, те нараняват близките си, губят приятелите и работата си. Наркотиците намаляват способността за правилна преценка. Това означава, че наркоманите често поемат повече рискове, например като това да правят секс без да вземат предпазни мерки. Това може да доведе до инфектиране с хепатит, ХИВ и други болести предавани по полов път.

БЪДИ СЕБЕ СИ - КАЖИ НЕ!   

  

   Продължава кампанията ,,Противообществени прояви и наказателна отговорност при малолетни и непълнолетни,, беседа с ученици и запознаване със  Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /ЗБППМ /и дейността на местната комисията чрез БРОШУРА.
На учениците бе обяснено, че дейността на Местната комисия за БППМН, като структура е уредена с чл.10 от Закона за БППМН, като акцентът е поставен върху организацията и координацията на социално-превантивната дейност на територията на района с ограничаване и противодействие на общественноопасните прояви и превенция на насилието сред децата.

Целта на МКБППМН към община Белослав е изготвяне на ефективен и устойчив механизъм за действие чрез реализиране на политика за превенция на зависимости като /наркотици,тютюнопушене, употребата на алкохол/ и на други рискови фактори като/ асоциално поведение, вандализъм и престъпления сред подрастващите.
   

       На 03.05.2017г. по инициатива на МКБППМН беше проведена беседа с учениците от 12 клас на тема „Безопасно поведение на водачите на МПС и избягване на рискови ситуации за ПТП през пролетно-летния сезон “.

Информационната  кампания се ръководи от секретарят на МКБППМН на община Белослав, като на учениците бе прожектиран филм  със статистика с период 2014-2017г за безразсъдно шофиране и войната по пътищата.

     Конкурс "Най-красиво великденско яйце"

     Ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Св. Патриарх Евтимий" и НУ "Отец Паисий", заедно със свои учители изрисуваха три огромни великденски яйца. В подготовката на великденската украса се включиха и децата, и учителите от всички детски градини на територията на община Белослав. Боядисаните яйца са поставени на централния площад, където жителите и гостите на града ще могат да им се радват през празничните дни.
Общинска администрация пожелава Светли празници и призовава за добросъвестно отношение към великденската украса.


  
    "Розова фланелка"

    През месец февруари в училищата на гр.Белослав, в партньорство с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, се реализираха редица прояви, посветени на борбата и противопоставянето на насилието сред учениците.
Поводът беше Денят за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари в различни страни по света. Нарича се още Ден на розовата фланелка и датира от 2007 година. 
Проведени бяха тематични беседи, игри, дефиниращи видовете насилие, механизмите за справяне с него и начините за реагиране. На всички участници бяха предоставени материали с посланието, което учениците отправиха към всички нас – да бъдем по-добри, да бъдем по-усмихнати, за да бъде и техният живот „без насилие“.
Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните благодари на екипите на училищата и техните възпитаници за активното участие в Деня на розовата фланелка.
               

       


  Вечерна проверка 

  На 18.03.2017г., от 22.00 до 02.00 часа, на територията на Община Белослав бе извършена  проверка на питейни и хазартни заведения, относно спазването на обществения ред и определения  вечерен час на малолетните и непълнолетните, определени със заповед на кмета на общината.
Проверката се осъществи съвместно от секретарят на МКБППМН, полицейски инспектор, инспектор-ДПС, полицейски служители при РУП-Белослав и се издадоха протоколни предписания на заведенията за спазване на вечерен час.
 


Времето в гр.Белослав

Предстоящи събития

Търсене в сайта