Исторически забележителности

Дата на публикуване: 11.11.2016 09:00
1. Крепост "Петрич"
    Забележителната крепост "Петрич" води своето начало от ранновизантийската епоха - V-VI век . Крепостта е построена като съставна част на ранновизантийската отбранителна система. Намира се южно от Разделна,само на 7 км. от общинския център Белослав, но в територията на община Аврен.
Името "Петрич"идва от гръцкото "Петрин", което означава "каменна крепост". Била построена на високата каменна тераса, Петрич била защитена от запад и север чрез отвесните непристъпни скали, високи до 35м. От изток и отчасти от юг, крепостта била защитена с дълбоки стръмни долове и достъпна само от юг, чрез тясна скалиста ивица, свързваща я с Авренското плато. 
Съществуват останки от стена на една от кули от крепостта, високи 5-6 м.
През Първата българска държава - 681г. крепостта престанала да функционира като отбранително съоражение и около нея се изграждата селища на славяни. През ХІ-ХІІ век по време на византийското владичество , тя отново функционира. През Втората българска държава - XIII- XIV в. крепостта е преживява своя разцвет, до превземането й от османците през 1388г..
По време на последният кръстоносен поход на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело - Варненчик, на 7 ноември 1444 г. крепостта е превзета и разрушена.

 
    /assets/about_Beloslav/Razdelna/4it Rzad.jpg
       "каменната тераса"                     ...  останки от стена на кула от "Петрича"

/assets/about_Beloslav/Razdelna/razd 4.jpg   /assets/about_Beloslav/Razdelna/kaleto2.jpeg
гледка от "каменната тераса"              от крепостта към Авренското плато

Скалите в близост до крепостта предлагат отлични условия за алпинизъм и затова често са посещавани от любители на скално катерене и парапланеристи.
         В местността е построена туристическа хижа "Петрич", която предлага условия за релакс и почивка. Хижата разполага с 8 стаи и релакс център - сауна, джакузи и фитнес, както и забавления като тенис на маса, интернет, футболно игрище и пейнтбол (8 пушки плюс оборудване, 100 бр. топчета). 
Местополжение: с. Разделна, Местност „Бобата“, област  Варна, община  Аврен
Тел. за връзка : 051 127 280; GSM: 0888924857;
Е-mail: h.petricha@abv.bg

2. Паметник "Кръста" - местността "Чуката"

      /assets/about_Beloslav/krusta sega.jpg   

Паметника "Кръста" предлага възможности за еко-туризъм - с две пътеки за достъп, предлагащи възможности за впечатляващи гледки към града и езерата, офроуд и пикник.
История на паметника


Времето в гр.Белослав

Предстоящи събития

Търсене в сайта